به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، در پی مرگ دو دانشآموز در تصادف با خودرو پلیس جمهوری آذربایجان در ایمیشلی (جنوب غربی باکو) و اعتراضات مردم، وزارت کشور آذربایجان از بازداشت تعدادی از معترضان خبر داده است.
در تاریخ 18 ژانویه، یک خودرو پلیس راهنمایی و رانندگی آذربایجان در ایمیشلی باعث این حادثه رانندگی شدید شد. این خودرو پلیس که با سرعت زیاد در حال حرکت بود، به 4 دانشآموز که از مدرسه بازمیگشتند، برخورد کرد و دو نفر از آنها در دم جان باختند. دو نفر دیگر نیز مجروح و به بیمارستان منتقل شدند. راننده خودرو پلیس نیز مجروح شد.
به گفته مرکز مدیریت بحران وزارت بهداشت، وضعیت برخی از مجروحان وخیم گزارش شده است.
سرعت زیاد خودرو پلیس و کشته شدن کودکان در این حادثه باعث خشم مردم محلی شد.
این حادثه باعث خشم و اعتراض مردم ایمیشلی شد و صدها نفر از مردم معترض در محل حادثه تجمع و خودروی پلیس را واژگون کردند و اظهارات تندی علیه پلیس بیان کردند و بین مردم و پلیس آذربایجان درگیری رخ داد.
گفته میشود که در جریان این اعتراضات، 3 نفر از جمله یک مأمور پلیس مجروح شدهاند. مردم خشمگین ایمیشلی پس از واژگون کردن خودرو پلیس، به سمت اداره پلیس راهپیمایی و در مسیر شعار «استعفا» سر دادند.
ساکنان ایمیشلی در گفتگو با خبرنگاران گفتهاند که مردم از خودسری مقامات، فقر و عدم رعایت قانون توسط پلیس آذربایجان خسته شدهاند و این حادثه باعث سر آمدن صبر آنها شده است.
در اطلاعیه روز یکشنبه وزارت کشور آذربایجان آمده که «تعدادی از افراد به دلیل اقدامات هولیگانی در یک مکان عمومی در ایمیشلی بازداشت شدهاند»؛ اما در این اطلاعیه مشخص نشده که آیا این افراد به دلیل اعتراض به حادثه رانندگی بازداشت شدهاند یا خیر. در تصویری که خبرگزاری رسمی «آذرتاج» منتشر کرده، 9 نفر بازداشت شده دیده میشوند؛ اما منابع مستقل گفتهاند که تعداد بازداشتشدگان 100 نفر یا بیشتر است.
وزارت کشور آذربایجان از اعلام تعداد و هویت افراد بازداشتشده خودداری کرده، اما تصاویری از آنها را منتشر کرده است. هنوز خانواده و وکلای افراد بازداشتشده در این باره اظهارنظری نکردهاند.
منابع مستقل در ایمیشلی گفته اند: «برخی از آنها در مرکز شهر بازداشت شدهاند. برخی نیز شب از خانههایشان به اداره پلیس احضار و سپس آزاد شدند. در حال حاضر گفتن اینکه دقیقاً چند نفر بازداشت شدهاند، دشوار است.»
گفته میشود که عمدتاً کسانی که به خودرو پلیس حمله و آن را واژگون کرده و با پلیس درگیر شدهاند، در بازداشت به سر میبرند.
پس از این اتفاقات، در شهر ایمیشلی وضعیت اضطراری اعلام شده است.
گفته میشود که پلیس در اطراف ساختمانهای دولتی، پارکها و میادین مستقر شده است.
در شبکههای اجتماعی گزارش شده که نیروهای ویژه به شهر اعزام و جادهها بسته شده است.
همچنین به گفته ساکنان محلی، اینترنت در ایمیشلی قطع شده است.
در همین حال، دادستانی کل آذربایجان اعلام کرده که در مورد حادثه رانندگی در ایمیشلی پرونده جنایی تشکیل شده است.
به گفته دادستانی، در تاریخ 18 ژانویه در خیابان «عباس قلی شاد لینسکی» در ایمیشلی، یک خودروی پلیس راهنمایی و رانندگی با خودروی دیگری تصادف کرده و این حادثه منجر به مرگ دو نفر شده است. در این باره پرونده جنایی بر اساس ماده 263.3 قانون کیفری (نقض قوانین راهنمایی و رانندگی که به طور غیرعمد باعث مرگ دو نفر شده) تشکیل و تحقیقات اولیه آغاز شده است.
اعتراضات ایمیشلی: هشداری برای الهام علیاف
علی کریملی، رهبر حزب جبهه خلق آذربایجان، در واکنش به حادثه ایمیشلی گفته که دلیل این اعتراضات تنها تصادف مرگبار نبوده است. به گفته وی، این اتفاقات هشداری برای الهام علیاف، رئیسجمهور آذربایجان، است.
کریملی در صفحه فیسبوک خود نوشته است: چیزی که باعث خشم مردم و اعتراض آنها شده است، خودسری مقامات، خشونت پلیس و بیقانونی است که سالهاست ادامه دارد. مردم میدانند که حادثهای که باعث مرگ دانشآموزان شد، تنها نتیجه جنایت یک مأمور پلیس نیست، بلکه نتیجه فضای بیقانونی و سیاست «پلیس، مقام و مسئول همیشه حق دارد» در کشور است. مردم در ایمیشلی در واقع به سیاست الهام علیاف که گفته بود «تا زمانی که من در قدرت هستم، پلیس مجازات نخواهد شد» اعتراض میکردند. البته آنها به طور آگاهانه این کار را نمیکردند. آنها به طور صادقانه از کشته شدن کودکان بیگناه و معصوم عصبانی بودند. در آن لحظه، سیاست و پیام سیاسی اصلاً به ذهن آنها نمیرسید؛ اما اعتراض به بیعدالتی و بیقانونی که سالها با آن مواجه بودند، به طور ناخودآگاه در ذهن آنها جمع شده بود. به همین دلیل، مردم به محض تجمع، به طور غیرارادی شعار «استعفا» سر دادند.
کریملی معتقد است: شعار «استعفا» نه متوجه پلیس و نه هیچ مقام دیگری، بلکه مستقیماً متوجه الهام علیاف بوده که در مورد پلیسی که در گدهبیگ به صورت یک زن مسن اسپری فلفل پاشیده بود، گفته بود که «پلیس رفتار شایستهای داشته است». این شعار متوجه رژیم ضد مردمی و الهام علیاف به عنوان رئیس این رژیم بود که به مفسدان بزرگ اجازه میدهد تا میلیاردها مانات از اموال دولتی را به غارت ببرند و از مجازات عادلانه فرار کنند و در عوض، افراد شریف، باوجدان و میهنپرست را با اتهامات دروغین زندانی میکند.
کریملی در ادامه گفت: «دلیل خشم بیشتر مردم آذربایجان که از این فاجعه متأثر شده بودند، سیاست شکنجه و خشونت گسترده در کشور بود. بخش بزرگی از این خشم ناشی از این بود که مقامات ارشد که باید به دلیل جنایات ترتر مجازات میشدند، از مسئولیت فرار کردند. دولت آذربایجان باید سرانجام ماهیت این اتفاقات را درک کند. ترساندن مردم با مجازات دیگر کارایی ندارد و در آینده نزدیک نیز کارایی نخواهد داشت.»
کریملی از دولت علیاف خواست که به سرکوب و فشار بر مردم آذربایجان پایان دهد و گفت: «در کشوری که 330 فعال سیاسی و اجتماعی زندانی هستند، یک جرقه در عرض چند دقیقه هزاران نفر را دورهم جمع کرد. بدون هیچ گروه مخالفی، بدون هیچ رسانه آزادی و بدون هیچ سازمان دهندهای. چه کسی میتواند تضمین کند که روزی جرقه دیگری باعث تجمع صدها هزار نفر نخواهد شد؟ اشتباه همیشگی را تکرار نکنید و دوباره سیاست ساکت کردن مردم با سرکوب را انتخاب نکنید. این سیاست برای کشور، برای همه ما و همچنین برای کسانی که کشور را اداره میکنند، عاقبت خوبی نخواهد داشت. به سیاست اشتباهی که باعث خشم مردم شده است، اعتراف کنید. اگر جرأت ندارید که این اعتراف را به طور علنی در مقابل مردم انجام دهید، حداقل به خودتان اعتراف کنید.»
کریملی در ادامه گفت: «دولت علیاف برای کاهش خشم مردم آذربایجان باید اقدامات درستی انجام دهد. زندانیان سیاسی را آزاد و به مصونیت مفسدان از قانون پایان دهد. فراموش نکنید که سیاست ترساندن مردم با بازداشت و شکنجه میتواند روزی دامن خودتان را نیز بگیرد.»